torstai 3. joulukuuta 2015

Talvihäiden lumous



                                   
                                   TALVIHÄIDEN LUMOUS

                                                Kuva Janne Miettinen

Talvihäiden lumous perustuu tunnelmaan. Hämärän hiipiessä kynttilöillä saadaan upea valaistus. Puhdas valkoinen väri, ripaus hopeaa tai kultaa luo ylellisen ja hienostuneen tunnelman ilman suurempia somistuksia. Jos taas halutaan fantasioita, talven ihmemaa (winter wonderland) teemaa, niin vain taivas on kattona. Seurojen talojenkin jo hieman kuluneet seinät katoavat, kun sali koristellaan kimaltelevilla oksilla, koristelumella,  taianomaisen kauniilla joulupalloilla. Luonnon omilla antimilla kuten kävyillä ja sammaleella saadaan mukaan loihdittua upeaa metsän tunnelmaa. Sen kruunaavat tuikkivat jouluvalot ja aidot kynttilät.

Ne, jotka eivät pelkää pakkasherraa eivätkä luonnon voimia niin vihkiseremonia ulkona tähtikaton alla voi olla unohtumaton kokemus. Tällöin vain on otettava vieraat huomioon ja varattava heille tarpeeksi lämmmintä ylle, valkoisia shaaleja, vilttejä. Kutsukorteissa voi jo olla maininta ulkona vihkimisestä, jotta vieraat voivat varautua siihen. Suomen luonto ja valkoinen lumi luo tähän uskomattoman upeat puitteet.  Tosin täällä pääkaupunkiseudulla talvisää saattaa yllättää..vesi- ja räntäsade saattaa olla hyvinkin melkein jokapäiväistä, joten hyvin suunnitelluissa häissä kannattaa olla plan B sisällä vihkimisestä. Myös vieraskunta kannattaa kartoittaa etukäteen. Ovatko vieraat sellaisia, jotka nautttivat luonnosta eivätkä säikähdä pientä pakkasta.

                                                              Kuva Timo Saarinen

Talvihäiden somistus on helppo loihtia. Tänä päivänä on saatavilla vaikka minkälaisia joulukoristeita, jotka sopivat myös hääkoristeluun. Bling, blingiä, kimalleoksia, talven upeita eläinhahmoja ja huurtuneita jääkukkia. Kynttilät ja lyhdyt ovat upeita ja niitä kannattaakin asetella ympäri juhlatilaa. Kirkkovihkimisessa saadaan kauniisti valoa, kun lyhdyt tai kynttilämaljakot asetellaan käytävän tai alttarin reunoille. Kirkosta kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa saako sinne laittaa lyhtyjä ja kynttilämaljakoita. Valkoiset kukat tai joulun aikoihin punaiset joulukukat sopivat kauniisti kirkon hämärään, varjoisaan tunnelmaan. Jouluvaloja voidaan ripustella juhlatilaan tai korostaa niillä jotain tiettyä yksityiskohtaa. Amoriinilta vuokratavat huikean ihanat mix & match-valosarjat ovat upeita ja moderneja ja niitä on saatavilla 40 eri sävyä.

                                                                                   Kuva Orchidea
Talvihäiden valokuvauksissa kannattaa ottaa huomioon muutama valokuvaajan antama vinkki.
Janne Miettinen, kokenut ja useita palkintoja saanut valokuvaaja (www.jannemiettinen.fi) muistuttaa, että kuvaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, valoisaan aikaan. Kuvauksiin kannattaa ottaa mukaan myös 2 avustajaa, jotka sitten auttavat pukeutumisen ja muun rekvisiitan kanssa.

Tässä myös kokeneen Timo Saarisen, Excella Photo (www.excellaphoto.com) kuvausvinkit:

Talvihääkuvien ohje hääparille:
Talvella hääpotrettien kuvaaminen on hyvin erilaista kun kesällä, jos kuvaukseen menee samalla valmistautumisella kuin kesällä niin lopputulos ja kuvaus kokemus on todennäköisesti suuri pettymys. Tässä on muutama asia mitkä suosittelen ehdottomasti käymään läpi rohkeasti valokuvaajasi kanssa:

Lumi elementti: Ensimmäinen mielikuva mikä kaikille tulee talvisista hääkuvista on taianomainen, maa on täynnä lunta kuin olisi tomusokeria piparkakkutalon päällä, mutta kun mennään kaupunkiin tai moneen paikkaan, niin todellisuus on ihan päinvastainen, lumi on harmaata ja rumaa ja on hyvin vaikea löytää mitään paikkaa missä lumi ei olisi katastrofi. Tästä päästään tärkeimpään asiaan mikä on huomioitava: suunnitelkaa häävalokuvaajan kanssa yhdessä kuvauspaikat ja käykää yhdessä niitä katsomassa! Kuvauspaikat on oltava valmiina ennen kuvauspäivää jotta on mitenkään mahdollista saada mielikuvassa olevia unelmakuvia. Jos ei ole yhdessä mahdollista niin käykää itse tutkimassa kuvauspaikat ja kuvaaja menee itse katsomaan ne paikat omalla ajalla.

Käytännön asiat: Seuraavaksi tärkein asia on hääparin kuvauskokemus, talvella on oikeasti varustauduttava kylmään tai loppuelämän on katsottava kuvia missä teidän hymy ja ilme on kirjaimellisesti jäätävä. Siihen tulee seuraava vinkki: Varatkaa kuvaukseen iso lämmin takki tai viltti morsiammelle johon hän on kääriytynyt suurimman osan ajasta! Kuvaaja asettaa teidät oikeaan paikkaan, laittaa valotuksen kuntoon ja sillä hetkellä kun viltti lähtee pois niin kuvaus alkaa! Heti kun pieni setti on otettu, viltti tulee heti taas päälle. Kuvaajan on siis tiedettävä mitä hän tekee ja hänen on tehtävä se nopeasti.

Viimeinen vinkki menee myös häiden tärkeimmälle henkilölle, eli morsiamelle: On hyvä olla lämpimät kengät missä on korkeat varret jotta lumeen voi mennä, jos halutaan kuva vähänkään paikassa missä lumi on kauniisti, esim puistossa tai metsässä niin lumeen on käveltävä. Oikeat kengät siis mahdollistaa sen että päästään vapaasti liikkumaan paikkoihin missä kuvaaja saa huomattavasti paremmat kuvat.

Vaikka kesäkuukaudet ovatkin varsinaista hääsesonkia, niin yhä enemmän ja enemmän järjestetään häitä myös talvikuukausina. Suosittelen!